Tassu Kaikki teemat

Koiran tai kissan hampaiden heiluminen ja irtoaminen, parodontiitti

Artikkelikuva

Parodontiitti on bakteerien aiheuttama, vakava suun tulehdussairaus joka tuhoaa hampaiden kiinnityskudosta. Hoitamattomana parodontiitti aiheuttaa hampaiden heilumista ja lopulta irtoamista. Kuten ihmisillä, myös eläimillä suun happamuus, syljen mineraalipitoisuus ym. vaihtelevat yksilöstä toiseen ja parodontiittia ei kaikille lemmikeille kehity.Sen muodostumiseen altistavat mm. perimä, huono suuhygienia ja jotkut yleissairaudet kuten lemmikin diabetes.

Koiran ja kissan suu toimii aivan samalla tavalla kuin ihmisen suu: hampaiden pinnalle muodostuu plakkia, ja jos sitä ei poisteta esim. harjaamalla, plakki muuttuu ajan mittaan hammaskiveksi ja riski sairastua muihin suun tulehdussairauksiin kasvaa.

Parodontium, eli hampaan vieruskudos, kiinnittää hampaan leukaluuhun ja suojaa hammasta. Hammas kiinnittyy leukaluuhun hampaan ja leukaluun välissä olevien säikeiden, parodontaaliligamenttien, avulla. Parodontium myös suojelee hammasta mikrobeita vastaan. Ikenen pinnalla olevat solut tuottavat yhdisteitä, jotka hidastavat bakteereiden kasvua ja lisääntymistä sekä houkuttelevat puolustussoluja tulehtuneille kohdille. Nämä ikenen pinnalla olevat solut uusiutuvat nopeasti, mutta ienkudoksen puolustuskyky on aina yksilöllinen ja rajallinen.

Hammaskivi lisää lemmikin riskiä sairastua parodontiumiin. Hampaisiin muodostuu hammaskiveä plakista ja syljen mineraalien plakkia kovettavasta vaikutuksesta. Hammaskivi puolestaan tarjoaa bakteereille otollisen tartunta- ja lisääntymispinnan ja kun hampaiden pinnalla on liikaa bakteereita, ien ei enää pysty torjumaan niitä ja bakteerit pesiytyvät ikeneen ja alkavat lisääntyä. Siksi hammaskiven torjunta olisi tärkeää varsinkin niillä koirilla ja kissoilla, joilla taipumusta hammaskiveen on.

Kun bakteerit tunkeutuvat ikenen alle, ien puolustautuu. Ien pyrkii pitämään tulehduksen paikallisena ja ryhtyy rajoittamaan tulehduksen leviämistä tuhoamalla tulehtunutta kiinnityskudosta ikenen tuottamien aineiden (proteaasit) avulla.

Jos ja kun un tulehdus etenee, ienkudoksesta peräisin olevat aineet johtavat luuta hajottavien solujen aktivoitumiseen ja vähitellen alkaa myös leukaluun tuhoutuminen hampaan ympärillä.

Sairauden, parodontiitin, edetessä hampaan kiinnitys leukaluuhun heikkenee entisestään ja lopulta hammas alkaa heilua ja lopulta se irtoaa kokonaan.

Parodontiitti jää usein huomaamatta, koska tulehdus on suun sisäinen. Sen vaikutukset eivät kuitenkaan rajoitu vain suuhun, vaan esim. lemmikin sydän- ja verenkiertosairauksien riski voi kasvaa, koska verenkierron kautta bakteerit voivat levitä koko kehoon.

Parodontiitin oireet
Pahanhajuinen hengitys
√Ąrtyneet ikenet
Heiluvat tai löystyneet hampaat
Pureskelun vaikeutuminen
Apeus, aggressiivisuus tai ärtyneisyys
Hampaiden irtoaminen - mikäli hampaat alkavt irrota itsekseen, se on merkki hyvin pitkään jatkuneesta tulehduksesta.

HUOM! Koira tai kissa ei lopeta syömistä parodontiitista huolimatta kokonaan, vaan pyrkii käyttämään vähemmän kipeää puolta.

Parodontiitin hoito
Kotikonstein parodontiittia ei pysty hoitamaan. Ainoa hoito on estää sairauden kehittyminen ja leviäminen muihin hampaisiin tulehtuneet hampaat poistamalla.
Lemmikki viedään eläinlääkärin vastaanotolle. Täysanestesiassa eläinlääkäri suorittaa huolellisen hammastarkastuksen ja suun tutkimuksen. Kun hoidon tarve on kartoitettu, hampaat puhdistetaan, poistetaan hammaskivi ja pahasti vaurioituneet hampaat. Joskus hampaita joudutaan poistamaan useitakin.

Parodontiitin ennaltaehkäisy
Paras tapa välttää parodontiitin kehittyminen on ehkäistä hammaskiven muodostuminen säännöllisellä hampaiden harjaamisella. Koira tai kissa kannattaa totuttaa hampaiden pesuun jo pentuna ja tehdä siitä osa arkirutiinia.

Parodontiitista toipuminen
Kun koiralla tai kissalla on ollut parodontiitti, kiinnityskudokset eivät parane enää koskaan kokonaan tai ennalleen. Ainoa tapa ehkäistä muiden hampaiden irtoaminen (tai irrottaminen) on jatkossa pitää erityisen hyvä huoli lemmikin hampaiden hoidosta.

Hammasharjat ja tahnat löydät valikoimastamme kohdasta Hygienia ja hoito, Hampaat

Muistathan sen, että parodontiitti ja muut suun tulehdukset aiheuttavat lemmikillesi jatkuvaa kipua ja särkyä. Siksi ne tulisi hoitaa yhtä huolellisesti kuin ihmisten suun tulehdukset.

Tassu Muut artikkelit teemasta Suun terveys

Aiheeen tuotteita

Trixie sormihammasharja

Trixie sormihammasharja
2.60
‚óČ Heti varastosta

Hammasharja 7-15 kg koirille

Hammasharja 7-15 kg koirille
6.00
‚óČ Heti varastosta
-48%

Trixie hammastahna koirille

Trixie hammastahna koirille
3.40
‚óČ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran tai kissan hampaiden heiluminen ja irtoaminen, parodontiitti

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto