Tassu Kaikki teemat

Koiran tai kissan purentavika

Artikkelikuva

Lemmikkien purentaviat ja niiden hoitaminen ovat lisääntyneet viime vuosina. Purentaviat ovat useimmiten perinnöllisiä ja tästä syystä purentavikaisia koiria (tai kissoja) ei tulisi käyttää jalostukseen tai ylipäätään suvunjatkamiseen. Hampaat ovat koiran tai kissan hyvinvoinnin kannalta yhtä tärkeät kuin meille ihmisille ja hyvä, oikea purenta on oleellinen osa hammas- ja yleisterveyttä.

Normaali purenta
Suurimmalla osalla koirista ja kissoista (ja roduista) on normaali saksipurenta. Saksipurennassa alaleuan etuhampaat ovat hieman yläleuan etuhampaiden sisäpuolella.
Normaalissa saksipurennassa yläleuan hampaat peittävät alaleuan hampaat. Alaleuan kulmahampaiden tulisi sopia täydellisesti yläleuan kulmahampaiden ja kolmansien etuhampaan väliin.

Purennan kannalta myös takahampaiden asennolla on merkitystä. Jalostuksen myötä joidenkin rotujen leuat ovat ruvenneet paitsi kapenemaan, myös lyhenemään ja heikentymään. Leukojen tulisi olla riittävän leveät ja pitkät, jotta kulmahampaat asettuvat paikalleen ja kaikki muutkin hampaat mahtuisivat ongelmitta koiran tai kissan suuhun. Pienien rotujen ongelma on yleensä leuan kapeus, suurilla roduilla taas vetäytyvät, lähes olemattomat alaleuat, jolloin alaposkihampaita on yleensä liian vähän. Hammaspuutokset ovat yleensä ns. välihampaiden puutoksia, mutta myös etuhampaita saattaa olla liian vähän.

Brakykefaalisilla, eli lyhytkalloisilla, kissoilla ja koirilla on paljon purentavikoja muiden terveysongelmien lisäksi. Purentaviat vaikeuttavat niiden syömistä ja esim. persialaiskissat ovat kehittäneet erikoisen tavan poimia ruoka suuhun kielen alapinnalla.

Yleisin purentavika on sellainen, jossa alakulmahammas painaa ylhäällä ikeneen tai jopa kitalakeen. Tähän on useimmiten syynä juuri kapea ja lyhyt alaleuka ja/tai alakulmahampaiden liian pysty asento (linguoversio).

Jo maitohammaspurennasta saadaan viitteitä koiran lopullisesta purennasta. Jos maitokulmahampaat painavat ikeneen tai kitalakeen, ne on syytä poistattaa mahdollisimman pian. Pennun purenta tarkistetaan yleensä päällisin puolin rokotusten ja muun terveystarkastuksen yhteydessä, mutta aina kaikkea ei huomata heti. Jos purenta vaikuttaa jollain tapaa epäönormaalilta, kannattaa aina varata aika erilliseen hammastarkastukseen.

Myös maitohampaat, jotka eivät lähde irtoamaan itsekseen, on syytä poistaa, jotta ne eivät aiheuttaisi asentovirhettä niiden uusille hampaille. Maitohampaat ovat hyvin hauraat, tästä syystä eläinlääkäri poistaa ne aina leikkauksessa, jotta ikeneen ei jäisi esim. maitohampaan juurta.

Mikäli havaitset lemmikkisi purennassa ongelmia, kannattaa hakeutua mahdollisimman pian eläinlääkärin vastaanotolle, jotta purentavian syy voidaan selvittää ja miettiä, kuinka purenta voidaan mahdollisesti korjata. Purentavikoja voidaan korjata monella tapaa ja päätökset jatkotoimenpiteistä tehdään aina tapauskohtaisesti.

Purentavikojen korjaaminen (Koirat)
Lievää pysyvien alakulmahampaiden linguoversiota voidaan yrittää korjata kotona alakulmahampaita sormin ulospäin sormin painellen. Myös oikean kokoisten kongien tai pallojen pureskelu ja suussa pitäminen voi korjata kulmahampaiden asentoa. Ideana on, että pallo tai kongi ei mahdu alakulmahampaiden väliin, mutta sopii hyvin heti niiden taakse. Sopivan kokoisen pallon tai kongin pureskelu 2-3 kertaa päivässä 15 minuttia kerrallaan voi auttaa siirtämääm kulmahampaita jopa 5 mm muutamassa viikossa. Eläinlääkäriltä saa tarkat ohjeet.

Alakulmahampaiden lyhennys
Jos purentavika on vaikea, alakulmahampaita voidaan lyhentää ja tehdä pulpa-amputaatio/juurihoito.
Alakulmahampaan kruunua lyhennetään niin, ettei se osu kitalakeen tai ikeneen. Mikäli hammas on epäkypsä, siihen tehdään ns. pulpa-amputaatio, jolloin hammas säilyy elävänä ja kehittyy. Tässä toimenpiteessä poistetaan pulpakudosta ja jäljellä oleva, elinkykyinen pulpakudos suojataan ja peitetään paikka-aineiden yhdistelmällä. Kypsään hampaaseen tehdään juurihoito samalla tavoin kuin ihmisille. Mikäli pulpa-amputointi epäonnistuu, hammas voidaan myöhemmin juurihoitaa.

Pulpa-amputaation hinnat lähtevät yhdelle hampaalle n. 600 eurosta, kahdelle hampaalle 800 eurosta. Hinnat vaihtelevat lääkäriaseman, paikkakunnan ja lopullisten toimenpiteiden ja mahdollisten lääkitysten mukaan. Koiran juurihoitojen hinnat lähtevät vähän yli tuhannesta eurosta, kissan juurihoito maksaa hieman vähemmän. Toimenpiteet tehdään nukutuksessa.

Pysyvien hampaiden oikomishoito
Koiralle voidaan valmistaa mittojen mukaan oikomiskoje. Koiran oikomishoito kestää yleensä muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen ja kontrollissa käydään 1-2 viikon välein. Hoidon aikana Koira ei saa purra mitään kovaa (kuonokoppa), leikkiä toisten koirien kanssa ja suuhygieniasta on pidettävä erityisen hyvää huolta. Oikominen saattaa aiheuttaa koiralle jonkin verran kipua. Tämä on kallein tapa hoitaa purentavikaa.

Oikomishoidolle tulee hintaa 1000-2500 € riippuen hoidon kestosta ja käyntimääristä.

Alakulmahampaiden poisto
Äärimmäinen, ei suositeltava, hoitotoimenpide on poistaa alakulmahampaat kokonaan. Normaalin koiran elämään kulmahampaiden poisto ei aiheuta ongelmia esim. leuan kestävyyden suhteen, mutta koiran ulkonäköön ja esim. luiden järsimiseen toimenpide tietysti vaikuttaa. Alakulmahampaat poistetaan aina leikkauksella nukutuksessa. Tämän toimenpiteen hinnat alkavat n. 500 eurosta.

Kun harkitset koiran hankkimista, valitset rotua ja kasvattajaa, kannattaa huolehtia siitä, että kyseisellä rodulla ei ole taipumusta purentavikoihin tai että niitä ei ole kasvattajan muilla koirilla. Monien rotujen kohdalla purentaviat ovat valitettavan tavallisia ja ikäänkuin "kuuluvat" rotuominaisuuksiin. Alapurenta voi näyttää söpöltä, mutta koiralle se aiheuttaa ongelmia. Oikomishoidot eivät yleensä kuulu lemmikkivakuutuksien hintaan.

Myös kissoilla on purentavikoja, mutta ne eivät ole kovin yleisiä. Yleisimmin niitä on brakykefaalisilla, eli lyhytkalloisilla kissaroduilla.

Tassu Muut artikkelit teemasta Suun terveys

Aiheeen tuotteita

Hammasharja 7-15 kg koirille

Hammasharja 7-15 kg koirille
6.00
◉ Heti varastosta
-48%

Trixie hammastahna koirille

Trixie hammastahna koirille
3.40
◉ Heti varastosta

Trixie sormihammasharja

Trixie sormihammasharja
2.60
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Koiran tai kissan purentavika

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto