Tassu Kaikki teemat

Karies (kissa ja koira)

Artikkelikuva

Karies ei ole kovin yleistä koirilla, kissoilla vielä harvinaisempaa. Vain n. 5 %:lla koirista esiintyy kariesta.

Karieksen aiheuttavat tietyt bakteerit jotka käyttävät ravintonaan lyhytketjuisia sokereita. Sokerit happamoittavat sylkeä ja hapot puolestaan heikentävät kiillettä. Pikkuhiljaa kiille tuhoutuu kokonaan ja hampaaseen tulee reikä.

Hoitamaton kariestulehdus etenee hampaan ytimeen, sitä kautta hampaan juureen ja lopulta leukaluuhun. Tulehdus on lemmikille hyvin kivulias. Karies voi myös aiheuttaa paiseita varsinkin yläposkihampaissa.

Kariesta esiintyy yleisimmin poskihampaiden purupinnoilla. Koiran hampaan kiille on hyvin ohut, tästä syystä karies etenee nopeasti ja yleensä hammas joudutaan poistamaan. Hammas poistetaan leikkauksella nukutuksessa ja hintaa tälle operaatiolle kertyy yleensä yli 800 €.

Muita hoitovaihtoehtoja ovat paikkaus ja juurihoito. Koiralle tehtävä hampaan paikkaus maksaa yleensä hieman alle 400 € ja juurihoidon hinnat alkavat n. 1200 eurosta hoitokertojen määrästä ja klinikasta riippuen. Myös nämä toimenpiteet tehdään nukutuksessa.

Ennaltaehkäisy
Tehokkain tapa ennaltaehkäistä kariesta, eli hammasmätää, hampaiden reikiintymistä, on pestä koiran hampaat. Hammasharjat ja -tahnat löydät valikoimastamme kohdasta Tuotteet koiran kynsien ja hampaiden hoitoon. Plakin poistaminen hampaan pinnalta ehkäisee myös muiden suutulehdusten ja -sairauksien syntymistä.

Usein karieksesta kärsiviä lemmikkejä on hemmoteltu sokerisilla makupaloilla. Sokeripitoisia herkkuja, kuten maustetut jogurtit, sokeroitu kermavaahto, leivoksista ja makeisista puhumattakaan, on syytä välttää. Ne eivät ole hyväksi myöskään koiran ruoansulatukselle.

Tassu Muut artikkelit teemasta Suun terveys

Aiheeen tuotteita

Trixie hammastahna koirille

Trixie hammastahna koirille
3.40
◉ Heti varastosta

Trixie sormihammasharja

Trixie sormihammasharja
2.60
◉ Heti varastosta

Hammasharja 7-15 kg koirille

Hammasharja 7-15 kg koirille
6.00
◉ Heti varastosta
-48%

Lue artikkeli aiheesta Karies (kissa ja koira)

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto