Tassu Kaikki teemat

Hammaskivi (kissa ja koira)

Artikkelikuva

Lemmikin suussa olevat bakteerit ja hampaiden pinnoille ja väleihin jäävät ruoantähteet muodostavat plakkia. Mikäli plakkia ei poisteta, se kovettuu ja alkaa muodostua hammaskiveksi. Hammaskiven muodostuminen on aina rotu- ja yksilökohtaista.

Hammaskiveä muodostuu hampaisiin kolmeen kohtaan: hampaan pinnalle, ikenen ja hampaan väliin ientaskuun ja ikenien alle. Hammaskiveä voi muodostua hampaan pintaan jo aivan muutamassa päivässä. Koirilla se on alkuvaiheessa väriltään vaaleankeltaista ja koostumukseltaan liitumaista. Kissan hammaskivi on rusehtavan harmaata, kivimäistä ainesta hampaan pinnalla.

Hammaskivellä on taipumus levitä nopeasti: ensin se peittää hampaan näkyvän osan ja siitä se leviää pikkuhiljaa ientaskuun ja ikeneen. Tässä vaiheessa hammaskivi on muuttunut tummemmaksi ja kovemmaksi.

Ikeneen tai ientaskuun muodostunutta hammaskiveä on vaikea huomata ja tutkimuksen voi tehdä ainoastaan eläinlääkäri, koska kissa tai koira on nukutettava tutkimuksen ajaksi. Pintapuolinen hammastarkastus maksaa eläinlääkärillä yleensä alle 100 €, mutta nukutuksessa tehtävä tarkastus sisältää perusteellisemman suun tarkastuksen. Jokainen hammas tutkitaan ja tulokset kirjataan hammaskarttaan. Mikäli ongelmia on, tehdään hoitosuunnitelma. Tarkastuksen jälkeen hampaista poistetaan plakki ja hammaskivi ja hampaat kiillotetaan. Kiillotus tekee kotihoidosta jatkossa helpompaa.

Tällainen perusteellinen hammastarkastus hoitotoimenpiteineen maksaa koirilla yleensä hieman alle 500 €, kissoilla hinta on n. 100 € edullisempi.

Ennaltaehkäisy

Paras tapa ehkäistä hammaskiveää on lemmikin hampaiden säännöllinen harjaus. Koska plakkia muodostuu hampaan pinnalle päivittäin (ihan kuten meillä ihmisilläkin), hampaiden pesu ja harjaus on ainoa tehokas tapa ehkäistä plakin, ja siten myös hammaskiven muodostumista.

Puruluut auttavat hampaiden puhtaanapidossa, mutta ne eivät poista hammaskiveä.

Hoito

Hampaan pinnalle muodostuneesta hammaskivestä voi päästä eroon kotikonsteinkin säännöllisellä hampaiden pesulla. Vaikeampi, kovettunut hammaskivi tai ientaskuihin ja ikeneen kertynyt hammaskivi voidaan poistaa ainoastaan eläinlääkärin vastaanotolla, koska koira tai kissa on nukutettava toimenpiteen ajaksi. Mikäli hammaskiveä ei poisteta, se saattaa levitä muihinkin hampaisiin ja voi aiheuttaa muita suun tulehdussairauksia, jopa hampaiden irtoamista, eli parodontiittia. Lue lisää aiheesta Parodontiitti.

Kissan hammaskiven poisto maksaa yleensä hieman yli 100 €, koiran hammaskiven poisto koiran koosta riippuen n. 140 - 250 €. Hinnat vaihtelevat eri klinikoilla. Vakuutus ei korvaa hammaskiven poistoa, koska se on ennaltaehkäisevissä oleva sairaus.

Edullisinta ja helpointa onkin hankkia lemmikille oma hammasharja, mahdollisesti myös hammastahna, ja ottaa hampaiden harjaus osaksi päivärutiinia. Hammasharjat ja tahnat löydät valikoimastamme kohdasta Tuotteet koiran kynsien ja hampaiden hoitoon.

Tassu Muut artikkelit teemasta Suun terveys

Aiheeen tuotteita

Hammasharja 7-15 kg koirille

Hammasharja 7-15 kg koirille
6.00
◉ Heti varastosta
-48%

Trixie hammastahna koirille

Trixie hammastahna koirille
3.40
◉ Heti varastosta

Trixie sormihammasharja

Trixie sormihammasharja
2.60
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Hammaskivi (kissa ja koira)

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto