Tassu Kaikki teemat

Millainen on hyvä kissanvessa?

Artikkelikuva

Kun hankitaan kissa, ensimmäinen ja tärkein hankinta kotiin on kissanvessa. Mitä kannattaa ottaa huomioon kissanvessaa valitessa?

Yksi tärkeimmistä kissanvessaan liittyvistä asioista on kissanhiekkalaatikon puhtaana pito. Jos taloudessa on useampia kissoja, hiekkalaatikoita pitäisi olla ainakin yhtä monta kuin on kissojakin, mieluummin vielä yksi ylimääräinen! Mitä vähemmän vessoja on, sen useammin niitä joutuu siivoamaan, joskus jopa useamman kerran päivässä.

Kissojen vessatavat ovat hyvin yksilöllisiä. Jotkut kissat ovat hienohelmoja, eivätkä suostu käyttämään kissanvessaa jossa on jo jätöksiä, toiset taas tykkäävät käyttää yhtä vessa pissaamiseen, toista kakkaamiseen.

Jotkut kissat ovat hyvin tarkkoja yksityisyydestään eivätkä suostu käymään tarpeillaan jos ihmisiä tai muita lemmikkejä on lähistöllä. Näille kissoille kannattaa hankkia katollinen wc. Kissanvessa tulisi joka tapauksessa sijoittaa muutenkin mahdollisimman rauhalliseen paikkaan. Katollinen wc-on hyvä ratkaisu myös silloin, kun taloudessa on koiria. Kissan ulosteet ovat hyvin proteiinipitoisia ja niinpä jotkut koirat pitävät niitä varsinaisina herkkupaloina. Katto estää koiran herkutteluhetket laatikolla (edellyttäen että koira ei mahdu luukusta sisään...)

Toiset kissat suorittavat asiansa ylväästi ja eleettömästi, toiset taas tykkäävät kuopsutella hiekkaa pitkään ja hartaasti, joskus sitä lentelee ympäri huusholliakin. Mikäli kissasi on innokas kuopsuttelija, varmista, että kissanvessassa on tarpeeksi korkeat laidat (tai katto).

Näitä asioita ei voi etukäteen tietää, mutta kannattaa aluksi tarkkailla oman kissan tapoja vähän tarkemmin ja suorittaa tarvittaessa lisähankintoja.

Yleinen käsitys on, että kissanhiekkalaatikot haisevat väistämättä pahalle, mutta säännöllinen puhdistaminen ja nykyaikaiset kuivikkeet tekevät niistä käytännöllisesti katsoen hajuttomia. Hiekkaan voi myös halutessaan lisätä antibakteerista jauhetta, joka sekä puhdistaa, että raikastaa. valikoimastamme löydät kolme eri tuoksuista kissanvessan raikastinta.

Kuivikkeet

Nykyään kissanvessoihin on tarjolla monen tyyppisiä kuivikkeita: on paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta kissanhiekkaa, on selluloosakissanhiekkaa, silikageeli-rakeita, puupellettiä ja jopa saksanpähkinän kuoresta valmistettua rouhetta.

Mitä kissanhiekkatyyppiä kukin käyttää, riippuu tietysti omistajan omista mieltymyksistä, mutta kissan mielipide ratkaisee viimekädessä. Yleensä kissat pitävät siitä kuivikkeesta eniten, jota ne ovat tottuneet pienestä pitäen käyttämään.

Kissanhiekan tyypin vaihtaminen toiseen ei ole aina helppoa. Joskus voi käydä niinkin hullusti, että kissalle ei uusi hiekka kelpaa ja se ryhtyy pidättämään pissaa tai pissamaan vääriin paikkoihin. Pidättämisestä voi seurata kissalle terveysongelmia. Ota siis kissan mielipide huomioon jos ryhdyt vaihtamaan tuttua kuiviketta uuteen. Jos kissa ei muuten hyväksy uutta kuiviketta, tee vaihto pikkuhiljaa sekoittamalla uutta laatua vanhaan.

Puupelletti

Ns. tavallisia kissanhiekkoja voi käyttää lähes missä tahansa kissanvessassa, muovilaatikossa tai vadissa, mutta niissä pellettien käyttäminen on hankalaa: kostea sahanpuru on vaikea poistaa kuivien pellettien joukosta ja se leviää laatikossa ympäriinsä. Pellettivessaksi kannattaakin hankkia erityisesti pellettien käyttöön suunniteltu, ritiläpohjainen kissanvessa. Kissan pissatessa n. 90% nesteestä menee ritilän läpi alempaan osaan. Ylemmän osan pellettikuivike imee lopun nesteen itseensä ja muuttuu kostuessaan sahanpuruksi. Kissan kuopiessa vessaa, sahanpuru putoaa ritilän läpi alempaan osaan, joka on helppo tyhjentää ja pestä erikseen esim. käsisuihkulla suoraan vessanpönttöön. Ylemmässä osassa on aina kuivaa, havuntuoksuista pellettikuiviketta. Myös kissan tassut pysyvät kuivina, eikä kivipölyä tms. kulkeudu muualle asuntoon. Purun ja likaantuneet pelletit voi myös halutessaan kompostoida. Oikein käytettynä pelletti on riittoisa, ekologinen, hajuton, taloudellinen, pölytön ja luontoystävällinen kuivike!

Meiltä löydät sekä puupelletit puupelletit, että pellettien käyttöön suunnitellut PeeWee-ritilävessat.

PeeWee -ritilävessat

Mikäli päätät ryhtyä käyttämään pellettiä, suosittelemme PeeWee -ritilävessaa. Niitä löytyy eri kokoisina ja mallisina.

PeeWee EcoClassic on se ensimmäinen ja ehkä suosituin malli. Se on selkeä, tilava ja yksinkertainen käyttää. Vessan pohjan ulkomitat ovat 58x50 cm ja korkeus 24 cm. Korkeat laidat pitävät innokkaankin kuopsuttelijan pelletit melko hyvin laitojen sisäpuolella.

Normaalikokoisille kissoille tai ahtaisiin paikkoihin sopivat hyvin melko matala PeeWee EcoMinor ja katollinen PeeWee EcoHus. Näiden vessojen pohjan ulkomitat ovat 56 x 39 cm ja valittavanasi on kolme eri väriä.

Suuremmille kissoille tai kahden kissan talouksiin suosittelemme laakeaa PeeWee EcoGrandaa tai sen katollista versiota PeeWee EcoDomea. Myös näissä vessoissa on kolme värivaihtoehtoa ja wc:n pohjan ulkomitat ovat 66,5 x 48,5 cm.

Hyvin hodettu, pudas kissanvessa on hajuton ja miellyttävä sekä kissalle itselleen, että talon muille asukkaille. Kun valitset kissanvessaa, muista, että ulkonäön lisäksi tärkeää on myös se, että se on helppo siivota.

Tassu Muut artikkelit teemasta Lemmikki kotona

Aiheeen tuotteita

3 x PeeWee -pelletti 5 l

3 x PeeWee -pelletti 5 l
15.00
◉ 2-3 vkoa
-17%

PeeWee EcoHus -pellettivessa

PeeWee EcoHus -pellettivessa
59.00
◉ Heti varastosta

M-PETS Paw kissanvessan matto

M-PETS Paw kissanvessan matto
6.80
◉ Heti varastosta

Lue artikkeli aiheesta Millainen on hyvä kissanvessa?

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto