Tassu Kaikki teemat

Koira ei suostu kulkemaan rappusia

Artikkelikuva

Useimmat koirat kulkevat portaita sujuvasti, varsinkin jos ovat pennusta pitäen niihin tottuneet. Joskus käy kuitenkin niin, että portaisiin on jäänyt syystä tai toisesta tutustumatta ja elämäntilanteeseen tuleekin muutos, asumismuoto vaihtuu tai taloon tulle hissiremontti. Mikä eteen, kun rappusiin tottumaton koira ei suostu tasanteelta hievahtamaankaan?Tottumattomuus, arkuus
Mikäli kyse on terveestä aikuisesta koirasta tai pennusta, namipaloista on useimmiten apua kuten useimmissa muissakin ongelmatilanteissa.

Aseta herkku ensimmäiselle portaalle. Kun koira nousee/laskeutuu ottamaan sen, kehu. Jatka näin, kunnes koira menee portaita vapaaehtoisesti tai kun portaikko on selvitetty kokonaan.

Ole kärsivällinen. Älä pakota tai ahdistele koiraa. Pysy koiran lähellä ja tue sitä esim. kaulapannasta tarvittaessa, mutta älä kisko.

Kun koira on rohkaistunut kulkemaan portaita hissukseen, mene itse edellä reippaasti, asiasta numeroa tekemättä. Koira todennäköisesti seuraa esimerkkiäsi ja luottaa siihen, että et ole viemässä sitä mihoinkään vaaralliseen paikkan tai tilanteeseen.

Jos aika ja paikka sallii, koiran kanssa voi myös harjoitella portaiden kulkemista juosten. Juokseminen saa koiran huomion kiinnittymään "leikkiin" ja portaiden pelko unohtuu. Portaiden juoksemista ei voi tietenkään harjoitella kerrostalossa eikä liukkailla portailla, mutta ulkoa saatat löytää turvalliset portaat joissa tätäkin lajia voi treenata.

Opeta koira kulkemaan portaissa perässäsi, jotta se ei missään tapauksessa vedä sinua niissä kumoon tai aiheuta mahdolliselle vastaantulijalle yllättävää, ikävää tilannetta.

Kulje koiran kanssa portaissa aina lyhyellä hihnalla, äläkä anna sen rynniä. Jos koira saa rymistellä portaat oman mielensä mukaan se voi satuttaa itsensä tai sinua voi sattua.

Jos portaat ovat liukkaat, reipas tahti on paras. Silloin tassu viivähtää niin lyhyen aikaa portailla, että koira ei ehdi liukastua. Jos liukkaat portaat ovat kotona sisätiloissa, käytä niillä mattoa ainakin aluksi.

Kipu, iäkäs koira
Jos koira on iäkkäämpi tai ei edes namipalojen voimin suostu kulkemaan portaita, varmista, että sillä ei ole lonkka- tai nivelvaivoja tai muita kipuja. Käy lemmikkisi kanssa eläinlääkärin vastaanotolla.

Mikäli kyse on pelkästään lievistä vaivoista, kuten esim. iän tuomasta jäykkyydestä tai jo diagnosoiduista nivelvaivoista, voit helpottaa koirasi liikkumista kotikonsteinkin esim. Vetzyme Flexible Joint-öljyllä, glukosamiinia sisältävillä Flexible Joint-tableteilla tai vahvemmilla, myös kondroitiinia ja MSM:ää sisältävillä High Strength Flexible Joint -tableteilla.

Koira, joka pystyy liikkumaan vaivattomasti ja pelottomasti, nauttii elämästään enemmän.

Tassu Muut artikkelit teemasta Koiran käytöshäiriöt

Koira ei suostu kulkemaan rappusia

Useimmat koirat kulkevat portaita sujuvasti, varsinkin jos ovat pennusta pitäen niihin tottuneet. Joskus käy kuitenkin niin, että portaisiin on jäänyt syystä tai toisesta tutustumatta ja elämäntilanteeseen tuleekin muutos, asumismuoto vaihtuu tai taloon tulle hissiremontti.

Lue artikkeli aiheesta Koira ei suostu kulkemaan rappusia