Tassu Kaikki teemat

Lemmikki leikkauksessa - valmistautuminen ja kotihoito leikkauksen jälkeen

Artikkelikuva

Onko lemmikilläsi edessä leikkaus? Kissan tai koiran vieminen leikkaukseen on aina hieman jännittävää, voi jopa vähän hermostuttaakin. Tässä kirjoituksessa kerrotaan kuinka leikkauspäivään valmistaudutaan ja kuinka lemmikkiä hoidetaan kotona leikkauksen jälkeen. Kotihoidolla on suuri merkitys leikkauksen onnistumisessa ja varsinkin siitä toipumisessa. Eläinlääkäriltä saa tarkat ohjeet siitä, kuinka tulee toimia ennen ja jälkeen, mutta tässä jo etukäteen luettavaksi tärkeimmät asiat:

Ennen leikkausta

• Pidä lemmikki täydellisellä ruokapaastolla vähintään 4-6 tuntia (kissa), 6-8 tuntia (koira) ja juomatta 2 tuntia ennen leikkausta. Jos kyseessä on ruoansulatuskanavan leikkaus tai tähystys, paastolla pitäisi olla 12 tuntia ja ennen mahalaukun tähystystä vuorokausi.

• Leikkausta edeltävinä päivinä lemmikkiä kannattaa ruokkia pehmeällä ja helposti sulavalla ruoalla.

• Leikkaukseen mennessä kissan tai koiran turkissa ei saisi olla näkyvää likaa. Koiran voi varmuuden vuoksi pestä vaikka kokonaan edellisenä päivänä, mutta ainakin leikkausalueelta tulisi pestä pois hiekka ja muu mahdollinen lika.

• Lemmikille ei tule antaa ennen leikkausta mitään lääkkeitä joista ei ole erikseen eläinlääkärin kanssa sovittu. Jos lemmikillä on johonkin krooniseen sairauteen pysyvä lääkitys, senkin antamisesta on hyvä keskustella lääkärin kanssa etukäteen.

• Jos lemmikille tulee uusia sairauden oireita, esim. ripuli, nuha tms., kannattaa olla yhteydessä klinikalle. Joskus esimerkiksi leikkauksen ajankohtaa joudutaan muuttamaan muun sairauden takia.

• Jos koira ei ole loukkaantunut ja pystyy kävelemään normaalisti, se olisi hyvä ulkoiluttaa vielä ennen vastaanotolle menemistä niin, että se virtsaa ja ulostaa. Suolen tyhjentyminen varmistetaan usein peräruiskeella. Se tulee antaa muutamaa tuntia ennen leikkausta ja sen saa eläinlääkäriltä tai apteekista ilman reseptiä. Peräruiskeen vaikutus alkaa n. 15 min ruiskeen antamisen jälkeen.

Kotona
Kun lemmikki on herännyt (tai heräilemässä) nukutuksesta, sen kanssa saa lähteä kotiin mikäli kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Usein kissa tai koira ei pysty kävelemään vielä omin jaloin, siksi mukaan kannattaa varata kantokori, -koppa tai kantoalusta. Suuren koiran kanssa saattaa tarvita myös kantoapua. Myös peite tai huopa on hyvä olla matkassa koska nukutuksestä heräävän eläimen ruumiinlämpötila on normaalia alhaisempi.

Kotona lemmikki laitetaan jatkamaan uniaan ja heräilemään lattiantasoon, kuivaan ja lämpimään paikkaan. Peite tai huopa voi olla edelleen tarpeen.

Koira tai kissa laitetaan makaamaan kylkiasentoon, näin hengitys pääsee kulkemaan esteettömästi ja ruumiinpaino jakautuu tasaisesti.

Heräilyvaiheessa lemmikille voi sattua pieniä vahinkoja, alustaksi kannattaa siis valita jokin helposti puhdistettava alunen.

• Lemmikkiä ei tule jättää yksin kotiin leikkauspäivänä.

Ruokinta
Ruokinta ja veden antaminen aloitetaan vasta kun lemmikki on herännyt täysin nukutuksesta ja pystyy kävelemään itse ruoka- ja vesikupille. Tokkurainen lemmikki saattaa saada ruokaa tai juomaa väärään kurkkuun. Ruokaa ruvetaan antamaan vähitellen koska paaston jälkeen vatsa on tyhjä. Leikkauspäivänä voi tarjota vähän kevyempää ruokaa, esim. piimää, raejuustoa ja riisiä. Seuraavana päivänä voi antaa normaalia ruokaa, mutta senkin voi vielä antaa pienemmissä erissä. Kuivamuona kannattaa antaa kostutettuna. Toipilasajan ruoan tulisi olla ravinteikasta jotta lemmikki toipuu ja paranee hyvin.

Joskus lemmikki joutuu erikoisruokavaliolle operaation jälkeen, mutta siihen antaa ohjeet eläinlääkäri.

Leikkauksen jälkeen lemmikki saattaa kärsiä ummetuksesta. Apteekista saa reseptivapaita lääkkeitä tähän vaivaan.

Haavan ja leikkausalueen kotihoito
Lemmikki ei saisi nuolla tai vaurioittaa leikkaushaavaa. Se voidaan estää käyttämällä esim. kauluria tai haalaria. Joskus kaulurin saa eläinlääkäriasemalta mukaan, haalari täytyy hankkia itse. Kauluria tai muuta suojaa pitäisi käyttää ainakin tikkien poistoon asti.

Tikkejä on itsestään sulavia ja sulamattomia. Yleensä sulamattomat, näkyvät tikit poistetaan 8-12 päivän kuluttua leikkauksesta haavakontrollin yhteydessä eläinlääkärin vastaanotolla. Itsestään sulavia tikkejä kannattaa hieman tarkkailla, ja jos niitä on näkyvissä vielä parin viikon kuluttua leikkauksesta, ne voi poistaa varovasti itsekin. Eläinlääkäri kertoo aina leikkauksen yhteydessä millaiset tikit lemmikille on laitettu.

Jos haavan päälle on laitettu haavataitos tai liimaside, sen voi ottaa pois 1-2 päivän päästä leikkauksesta.

TÄRKEÄÄ: Haava-alueen puhtaudesta on pidettävä hyvä huoli ja esim. ulkoillessa se kannattaa suojata likaantumiselta.

Jos haava-alue kastuu tai likaantu ulkoillessa, alueen voi suihkutella puhtaaksi lämpimällä vedellä ja kuivata varovasti puhtaalla, pehmeällä pyyheliinalla.

Leikkaushaava on syytä tarkistaa päivittäin. Jos haava on puhdas ja kuiva, sitä ei tarvitse puhdistaa. Kudosnesteen eritys on normaalia, eikä siitä ole syytä huolestua mikäli sitä ei ole paljoa.

Eläilääkäriin on otettava yhteyttä

• Jos lemmikki on normaalia väsyneempi, ruokahaluton tai apaattinen vielä muutamia päiviä leikkauksen jälkeenkin.
• Jos lemmikin lämpö nousee tai laskee. Normaali lämpötila on n. 38-39 °C.
• Jos haava alkaa vuotaa verta, märkiä, turvota tai tulehtua. Lievä turvotus on normaalia ja sitä voi laskea suihkuttamalla haava-aluetta viileällä vedellä. Viileä vesi lievittää myös mahdollista kipua.
• Jos tikit aukeavat tai irtoavat liian aikaisin.
Yleensä lemmikit toipuvat täysin entiselleen noin kahdessa viikossa.

Ulkoilu ja liikunta toipilasaikana
Leikkauspäivänä ei lähdetä lenkille ollenkaan ja nopeita liikkeitä ja kovaa rasitusta on syytä välttää noin kahden viikon ajan leikkauksen jälkeenkin. Koiran kanssa voi käydä rauhallisilla kävelyillä, se pitää koiran mielen virkeänä ja edistää toipumista. Koira on pidettävä hihnassa jotta se ei pääse ryntäilemään tai tekemään muita äkkinäisiä liikkeitä.

Kissan tekemisiä voi olla vaikeampi kontrolloida, mutta kannattaa ainakin yrittää estää sen hyppääminen kovin korkealle. Toipilasaikana kissaa ei tule laskea ulos.

Tikkien poisto ja kontrollikäynti
Yleensä tikit poistetaan 10 - 12 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Joskus tikit kuitenkin aukeavat jo aiemmin esim. lemmikin ulostaessa. Tästä syystä on tärkeää seurata tilannetta itsekin päivittäin ja olla tarvittaessa yhteydessä eläinlääkäriin.

Kontrollikäynnillä eläinlääkärin luona haava ja sen paraneminen tarkistetaan ja tikit poistetaan. Tikkien poisto ja jälkitarkastus kuuluvat yleensä leikkauksen hintaan.

Toipilasajan lääkekuuri
Jotta haava tai leikkausalue ei tulehtuisi, lemmikille määrätään yleensä antibioottikuuri. Se on syötävä annetun ohjeen mukaisesti ja kokonaan. Vaikka haava näyttäisi parantuneen hyvin ja lemmikki olisi muutenkin hyvässä kunnossa, lääkekuurin keskeyttäminen voi aiheuttaa sen, että vastustuskykyisimmät bakteerikannat alkavatkin lisääntyä ja tällaisen tulehduksen hoitaminen onkin sitten jo huomattavasti hankalampaa.

Pikaista paranemista!

Tassu Muut artikkelit teemasta Yleisterveys

Aiheeen tuotteita

Koirashampoo Stay Fresh Original 250 ml

Koirashampoo Stay Fresh Original 250 ml
7.90
â—‰ Heti varastosta

Fleece-huopa iso 70 x 100 cm

Fleece-huopa iso 70 x 100 cm
4.90
â—‰ Heti varastosta

Andaro -peti Satumetsä M

Andaro -peti Satumetsä M
44.00
â—‰ Heti varastosta

Ilmainen toimitus Kun tilaus vähintään 40 euroa ja maksettu ennakkoon

Lue artikkeli aiheesta Lemmikki leikkauksessa - valmistautuminen ja kotihoito leikkauksen jälkeen

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto